Després dels seus serveis a la Corona, el rei Alfons III de València (V d’Aragó) concedí a Jaume de Malferit la baronia total sobre la senyoria d’Aielo i tots els seus vassalls el 1435.
Tot i això, els llocs d’Aielo i Cairent, pertanyien a la família Malferit Per tant temps que memòria de homes no es en contra (Arxiu del Regne de València. Secció Reial S. G. 496, fol. 369-70).
El que sembla indicar-nos que aquesta Senyoria de Malferit, sobre el LLOCH d’Aielo, amb els seus atributs de MER I MIXTE IMPERI, era molt antic i que el privilegi d’Alfons V el Magnànim, no era més que una confirmació d’un dret preexistent.
Així sembla també indicar la frase continguda en aquest Privilegi (de 1445), que diu: “En vuestro lugar de Ayelo”
La construcció d’aquest castell-palau marca l’inici d’una relació de segles de la família Malferit amb el poble que ha quedat reflectida en el seu propi nom: Aielo de Malferit.
A la iniciativa d’aquesta família, a les seues idees renaixentistes i a l’aportació d’un nou concepte urbanístic, es deu la consolidació como a “poble” d’allò que fins pràcticament a la seua arribada era una simple “alqueria”.
Sota la seua senyoria es produí la revolució agrícola que tant canviarà Aielo com a conseqüència de la millora i ampliació del sistema de regadiu mitjançant séquies i molins.
De la mateixa manera, van intervenir en la creació de noves indústries, conservació del patrimoni i renovació de l’existent.
El 9 de desembre de 1690, Carles II va nomenar Marqués de Malferit a Jacint Roca i Ferrer, casat amb Fausta de Malferit, qui ostentava les senyories d’Aielo i Cairent.
Marquesat creat i concebut “Pels repetits serveis prestats en pau i guerra per al les dues famílies que van tenir el seu llustre i esplendor des de la conquesta d’aquell Regne”
El 7 de juliol de 1802 Carles IV va concedir la dignitat de Gran d’Espanya a Salvador Roca Pertusa Malferit i Milà d’Aragó, per a incorporar-la de manera aliena i inseparable al Marquesat de Malferit.
Joaquim Roca-Perutsa, fill primogènit de Salvador Roca Pertusa Malferit i Milán d’Aragó i Rafela Castellví i Ferrer de Pròxita, comte de Bunyol
Procedència: Fons de la Casa Malferit
La Grandesa d’Espanya és la màxima dignitat de la noblesa espanyola a la jerarquia nobiliària, immediatament després de la d’infant que està reservada als fills i filles dels reis d’Espanya..
El seu origen es troba a les antigues monarquies visigodes, però no serà fins al regnat de Carles I d’Espanya (1500 – 1558) quan es regula i estableix com a “Grans de Castella”. El motiu no és pas un altre que equiparar als grans i antics Títols d’Espanya amb els Prínceps Alemanys que van venir acompanyant l’Emperador Carles I d’Espanya i V d’Alemanya. La dignitat de Gran d’Espanya és equiparable a la de Príncep a la resta d’Europa i a la de Lord a Anglaterra.
A partir de 1812 va canviar la denominació per la que es manté actualment de “Grans d’Espanya”. El títol és atorgat pel Rei o la Reina com a reconeixement a grans mèrits i serveis a Espanya.
Els “Grans d’Espanya” gaudien de privilegis que, amb el pas dels anys, han caigut en desús: romandre tapat davant del rei, seure en la seua presència, anar a la guerra amb categoria mínima de cap, tenir entrada lliure a palau fins a la galeria dels retrats, etc…
I Marquesa de Malferit Fausta de Malferit i Olzina + Jacinto Roca i Ferrer
II Marqués de Malferit Ceferino Roca i Malferit + Mariana Ortiz i Cebrián
Sense successió
III Marqués de Malferit Francisco Roca i Malferit + Isabel Llansol i Cavanilles
IV Marqués de Malferit Carlos Roca i Malferit + Mariana Pertusa i Milán d’Aragó
V Marqués de Malferit Salvador Roca Pertusa Malferit i Milán d’Aragó + Rafaela de Castellví i Ferrer de Próxita
VI Marquesa de Malferit María Ignacia Roca i Castellví + José Mercader i Onofrio (XIV Baró de Xest al Camp i X de Montixelvo)
A l’escut de Carles Roca i Malferit es poden apreciar la corona i el mantell d’ermini que l’envolta. El dos són símbols d’ús exclusiu dels Reis i dels Grans d’Espanya. De la mateixa manera, a la part superior esquerra es veu un dels escuts d’armes del cognom Malferit representat per un cavaller sobre fons verd, duent l’Escut de la Casa de Malferit.
Retrat de Carlos Roca i Malferit, IV Marqués de Malferit
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
María Ignacia Roca i Castellví, VI Marquesa de Malferit
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
VII Marqués de Malferit Pascual Mercader i Roca + Dolores Tudela i Gallinas (VII Marqués de Malferit, Gran d’Espanya, XII Comte de Bunyol, XV Baró de Xest al Camp, XI Baró de Montitxelvo, Baró d’Alcàsser i Cairent i de Set Aigües. Senyor dels llocs d’Aielo de Malferit, Alboraig, Alcoleja, Arrubal, Benigallim, Beniafé, Benifer, Granja de Pozalet, Herragudo, Iàtova, Macastre, Miquirent, Rafalet, Sartaguda, Santa Olalla i Urrea.)
VIII Marqués de Malferit Antonio Mercader i Tudela + María Dolores Vallier i García-Alessón
IX Marqués de Malferit Pascual Mercader i Vallier + María Luisa Sánchez-Domenech i Baux
Pascual Mercader i Roca, VII Marqués de Malferit
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
Antonio Mercader i Tudela, VIII Marqués de Malferit
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
Pascual Mercader i Vallier, IX Marqués de Malferit, Gran d’Espanya, Marqués de la Vega de València i Marqués de Mercader, amb uniforme de Capità de Cavalleria.
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
X Marquesa de Malferit María Luisa Mercader i Sánchez-Domenech + Rafael Garrigues i Trénor
XI Marqués de Malferit Rafael Garrigues i Mercader
XII Marquesa de Malferit Marta Garrigues i Mercader + Severiano Goig Escudero
Retrat de María Luisa Mercader i Sánchez-Domenech, X Marquesa de Malferit, Gran d’Espanya, VI Marquesa de la Vega de València, il·lustrant la portada de la revista SEMANA de març de 1951
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
Rafael Garrigues i Mercader Trénor i Sánchez-Domenech, XI Marqués de Malferit, Gran d’Espanya, VII Marqués de la Vega de València, XIX Baró de Xest al Camp i XV Baró de Montitxelvo.
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
Retrat de Marta Garrigues i Mercader Trénor i Sánchez-Domenech, XII Marquesa de Malferit, Gran d’Espanya, VIII Marquesa de la Vega de València, realitzat per Lluís Massoni el 1984
Procedència: Fons de la Casa de Malferit
Plaça Palau, 1
46812 Aielo de Malferit
Valencia
+34 962 363 010
touristinfo_aielo@gva.es