Conten els romanços que des de menut era molt aficionat a les armes.
De jove, va començar a estudiar a la Universitat de Gandia amb la finalitat de convertir-se en eclesiàstic. Però es va creuar en el seu camí una “xiqueta bonica de sang qualificada” el cosí de la qual el va reptar a un duel per una qüestió d’honor.
Jacinto en va eixir victoriós després de matar el cosí de la xiqueta i, perseguit per la justícia, fuig a Saragossa on s’allista a les tropes de Felip V en plena Guerra de Successió. Després de ser ferit en batalla el traslladen a Martorell per a la seua recuperació i allà, enamorat de nou, competeix amb un altre militar que galantejava la mateixa dama i a qui també mata en un duel, fet pel qual de nou es veu obligat a fugir, embarcant a Barcelona en un viatge que el durà per nombroses ciutats europees on viurà diverses aventures.
De tornada a Espanya, prop de Gandia, es troba amb el germà del primer home que va matar. Aquest home s’intenta venjar i després d’un enfrontament mor d’un tir del trabuc de Jacinto.
Fugit, de nou, es refugia a les serres de Mariola i Aitana i es converteix en el capità dels rebels “miquelets” fins que és detingut i empresonat, tot i que poc després aconsegueix fugir.
Deixa enrere una llarga llista de delictes, canvia el seu nom i fuig del Regne de València. Però en arribar a Castella és identificat i detingut a Albacete. Després de nombrosos periples legals, és traslladat a la presó de les Torres de Serrans de València. Els jutges van enviar providències a tots els llocs on Jacinto havia comès delictes: Universitat d’Alfafara, Agres, Villajoiosa, Alacant, Pedreguer, Gandia, Biar, Ontinyent, Cocentaina, etc., amb la finalitat de recopilar proves aclaparadores per a una condemna segura a mort.
Però in extremis Jacinto Rovira aconsegueix escapolir-se de les Torres.
Diu el romanç que després de nous enfrontaments de sang, arriba el penediment i demana asil i confessió en el monestir de Franciscans d’Albaida. Ja redimit i de nou en camí, cau en un parany organitzat pels seus molts enemics que el disparen fins causa-li la mort.
“En esto paró Rovira.
Señores, y en esto paran
los que sin conocimiento,
ni Dios, ni ley soberana,
cometen tales delitos,
y causan tales desgracias”.
Va obtenir el doctorat en Dret Canònic i Civil el 1764 a Oriola. Regressa a València pels estudis de preparació per a ser ordenat sacerdot.
Va participar en la creació de la Reial Acadèmia de Nobles Arts de Sant Carles (1768) i fou alumne dels primers cursos organitzats per la Junta preparatòria. El mateix any 1768 va rebre les ordres majors de sacerdoci.
Durant els anys següents fou ecònom a les parròquies de Genovés, Alcoleja, Mislata, Manises i Càrcer. El 1774 va ser nombrat vicari major de l’església parroquial de Santa Maria a la pròpia col·legiata de la llavors anomenada Sant Felip (Xàtiva). Essent vicari en aquesta ciutat va començar la traducció i comentaris de l’obra de architectura de Vitruvi. Amb la finalitat d’aprofundir en els seus estudis d’arquitectura clàssica, el 1778 viatja a Itàlia, després d’obtenir els permisos dels seus superiors eclesiàstics i del rei Carles III.
A Roma va publicar l’any 1781 un opuscle amb comentaris sobre alguns temes difícils d’entendre a l’obra de Vitruvi. Carles III va concedir-li una pensió perquè pogués continuar a Itàlia fins acabar la versió espanyola de Vitruvi. Una vegada a Espanya va residir a Madrid on va publicar la seua obra comentada sobre Vitruvi. Va ser impresa a la Impremta Reial davall els auspicis del rei Carles III a qui Ortíz va dedicar l’obra. Fou una edició magnífica en què es van tenir cura dels detalls des del paper de la impressió fins als gravats fets pels millors gravadors que hi havia a Espanya segons els dibuixos que Ortíz havia fet a Itàlia.
El 1787 va ser nomenat acadèmic d’honor de la Real Academia de las Nobles Artes de San Fernando (Madrid), on coincidiria amb una bona part dels personatges més importants de la cultura espanyola d’aquesta època, destacar Francisco de Goya.
Entre 1792 i 1799 fou el bibliotecari oficial de la Reial Biblioteca.
El 1799 se li concedeix el títol de bibliotecari honorari amb una pensió.
El 1801 va obtenir el d’acadèmic supernumerari de la Reial Acadèmia d’Història. Destaquen els informes que preparà sobre la legislació que s’havia d’aplicar per a la protecció del patrimoni arqueològic. El 1803 va publicar la famosa Reial Cèdula sobre aquesta matèria, una de les primeres al món.
El 1802 va ser membre de la diputació que la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València i va voler crear-ne una a Madrid per tenir més influència a la Cort.
Aquell mateix any Carles IV li concedí el deganat de l’església col·legial de Sant Felip (Xàtiva), no obstant això, la seua residència a la ciutat no va tenir lloc fins al 1804.
El 1803 fou nomenat acadèmic honorari per l’arquitectura de la Reial Acadèmia de Nobles Arts de Sant Carles.
L’any 1816 per motius de salut i familiars Ortíz es trasllada a València.
Fins a la seua mort col·labora en diversos diaris, manté correspondència amb els principals intel·lectuals de l’època i aconsegueix acabar i publicar alguns dels seus escrits. El comte de Floridablanca li va manar, en nom del rei, que s’ocupés en treballar en aquells projectes que considerava d’una utilitat major per a la Nació.
0 Read MoreEl 1792 era membre de la Junta de Govern Econòmic del Col·legi d’Advocatss.
El 1796 guanya per oposició el lloc de relator civil a l’Audiència i el 1810 va ser elegit el primer dels quatre diputats suplents.
Al gener de 1811 viatja a Cadis per a substituir un diputat i allà és elegit secretari de les Corts.
El 9 de juny de 1811 intervé a Cadis a favor de l’abolició de les senyories jurisdiccionals.
Dos anys després, pronuncia un famós discurs on declara que considera il·legals les senyories territorials valencianes, l’origen de les quals es remuntava a l’expulsió dels moriscos dos segles enrere i considerava nul·les “las cartas pueblas”.
Per a donar més pes a la seua dissertació la va exemplificar amb dades demogràfiques, socials i econòmiques del seu poble, Aielo.
El seu discurs és un document de gran interés per a la Història d’Espanya durant la Revolució Lliberal i, en conseqüència, molt citat pels historiadors.
Amb la restauració de l’absolutisme el 1814, Pedro Aparici, desencantat, s’aparta de la vida pública i mai més no va intervenir en política.
Va morir a València el 25 de juliol de 1829.
0 Read MoreA la segona dècada del segle XX, després d’haver exercit com a mestre a diferents ciutats d’Espanya, és destinat a Atzeneta d’Albaida on a més a més de la seua labor docent va ser tinent d’alcalde. Allà va començar a destacar per les seues idees innovadores en l’ensenyament del valencià i del que ara es diu “Coneixement del Medi”. A Atzeneta escriurà “Cançons d’amor i per a ronda”.
Es presentava a tots els certàmens poètics i Jocs Florals de l’època, essent guanyador de moltes convocatòries: Torrent, Benimaclet, Riba-Roja, Manises, Xàtiva, València.
És autor dels himnes als patrons del Santíssim Crist de la Pobresa i Sant Engraci Màrtir. L’himne al Santíssim Crist va ser escrit l’any 1934, amb motiu de la celebració del centenari del Santíssim Crist; la música la va compondre l’organista aieloner Josep Ramon Juan Cerdà.
El 19 d’abril de 1932 torna a Aielo de Malferit com a mestre on va coincidir amb Manel Bermúdez i Leonard Carreres. Gran amant de la història d’Aielo, solia organitzar excursions amb els seus alumnes pels voltants del poble per a buscar restes prehistòriques. Amb les seues troballes va organitzar un xicotet museu a l’escola amb fòssils, puntes de fletxa, eines, etc.
El govern republicà el jubila forçosament el 1937. Després de la Guerra Civil, el 1941, es reincorpora a la faena. El 1943, als 66 anys sol·licita la jubilació voluntària.
Els últims anys de la seua vida els passa a l’Hospital de monges d’Ontinyent i es dedica a escriure poesies d’inspiració religiosa.
La seua entrega pel poble fou reconeguda el 1975 amb la dedicatòria d’un carrer al seu nom.
0 Read MoreLeonardo Carreres i Liñana va ser mestre d’Aielo de Malferit, en dues etapes. La primera com a mestre substitut interí, des del 29 d’octubre de 1904 fins al 14 de setembre de 1911. La segona etapa, en propietat, va durar des del 11 de febrer de 1916 fins a la jubilació el 2 de març de 1951.
Leonardo impulsà una de les majors reformes educatives a Aielo de Malferit, reorganitzant les escoles i les activitats dels alumnes. Va crear el repartiment de premis de l’escola, un dels actes més solemnes de les festes patronals. La impressió causada per la seua activitat va ser molt valorada i l’Alcalde davant la Junta Local d’Ensenyament, li va concedir el Vot de Gràcia.
Va organitzar excursions escolars als llocs prehistòrics més destacats “Cova la Fos”, “Molló de les Mentides”, on els seus alumnes recollien objectes prehistòrics, minerals i fòssils per al Museu Escolar. També es va preocupar de la formació dels adults organitzant una sèrie de conferències culturals, on van exposar els seus coneixements personalitats destacades.
Va ser secretari de la Conferència de Sant Vicent de Paül per socórrer els pobres, president de l’Acció Catòlica, de la Junta Parroquial i de l’Adoració Nocturna.
Fou regidor i Alcade-President. Va ser un dels fundadors del Sindicat Agrícola Aieloner “Crist de la Pobresa” on exercia el càrrec de secretari, sense retribució, fins a la dissolució.
Va fundar juntament amb Maria Àngels Belda i Soler, professora d’institut, la Biblioteca Municipal. Va ser corresponsal literari i administratiu del Diario Levante de València. Va tenir al seu càrrec l’Estació Pluviomètrica i fou corresponsal de l’observatori Fabra de Barcelona per al registre de sismes. Durant molts anys va actuar de vocal a la Comissió de Festes Patronals.
Va fundar la Mutualitat Escolar, el que li va valer per l’obtenció d’un altre Vot de Gràcia, i diversos premis de l’Institut Nacional de Previsió. Amb el motiu de la creació del rector Juan Sanchis Requena d’una escola nocturna per a adults de caràcter particular, Leonardo es va fer càrrec d’ella sense percebre cap tipus de retribució pel seu treball professional. També va crear la Biblioteca Escolar i un Museu de Treballs Escolars. Va promoure i aconseguí que es dugués a terme la construcció del Grup Escolar i la graduació de les escoles unitàries.
Va obtenir innumerables premis i diplomes en diversos certàmens pedagògics i literaris. Al multitudinari acte acadèmic que es va celebrar en motiu de la seua jubilació se l’imposà la Medalla de Constància de primera Classe.
“Mis queridos ayelenses: Mi edad y los achaques que la rodean no me permiten dialogar con vosotros. Esta es mi última lección, una más de las muchas que os he dado. He gastado lo mejor de mi vida en vosotros, trabajando para haceros hombres dignos de Dios y de España, aptos para la vida y para desempeñar los cargos que la sociedad había de exigir de vosotros.
No estoy arrepentido, estoy contento y orgulloso de haber sido maestro de Ayelo de Malferit, de haber dedicado mi vida a vosotros que tan bien me habéis correspondido. Azares de la vida me han separado de vosotros, cuando yo esperaba descansar de mis afanes en vuestra compañía y a la sombra del Santísimo Cristo de la Pobreza.
¡No Hay remedio! Estoy separado de vosotros, pero os tengo en mi corazón, sois mis hijos y os amo de verdad; os he formado, os he dirigido y me habéis correspondido.
En cambio, ahí os dejo mi herencia: una escuela que yo inicié, que se realizó por el noble desprendimiento de aquel gran patricio llamado don Bautista Aparici, y por el tesón de otro patricio, entonces alcalde, Miguel Colomer, dotada de un pequeño museo, biblioteca infantil y repleta de material escolar. En colaboración con una insigne ayelense, la señorita doña Ángeles Belda, fundamos la Biblioteca Municipal en la misma escuela.”
Leonardo Carreres
Boxejador que va combatre 124 vegades entre 1922 i 1938, amb 66 victòries (21 per K. O.), 45 derrotes, 10 nuls i 1 combat sense decisió (es desconeix el resultat de 2 combats).
El 1923 aconseguí el títol de Campió d’Espanya de pes lleuger i el 1934 el de Campió d’Espanya de pes wèlter.
L’agost de 1926 es trasllada a Nova York on disputa 19 combats, debutant al Madison Square Garden. També va combatre a moltes d’altres ciutats de les dues Amèriques.
Cada visita al seu poble natal es convertia lògicament en tot un esdeveniment.
Va ser entrevistat per a la pel·lícula “Juguetes rotos” (1966) on Manuel Summers mostrava persones que van aconseguir la fama però que ningú ja no recordava.
0 Read MoreVa ser l’única dona a tota Espanya que es va presentar a l’examen d’oposicions per a registrador de la propietat.
Segons explica la seua neboda Mari Sol Llixona, “va passar amb èxit el primer exercici, que era escrit. Però quan es va presentar a la segona prova que era davant del tribunal, el president abans de començar a examinar els opositors, va dir-li que es retirés, perquè aquesta professió era d’homes i el tribunal mai no aprovaria una dona”. Tot i això, ella s’hi presentà, però la van suspendre.
Maria Àngels va ser una de les primeres dones que es va incorporar als estudis superiors a València.
Llicenciada en Dret i Filosofia i Lletres, el 1943 va obtenir la càtedra de Geografia i Història de l’Institut d’Ensenyament Mitjà José Ribera de Xàtiva, on va ensenyar durant 21 anys. El 1964 es trasllada a l’institut Juan Garay de València, fins a la seua jubilació el 1971.
El 1966 va publicar “El régimen matrimonial de bienes en los Fueros de Valencia” i el 1982 “Aportación a la historia de Ayelo de Malferit”. A més a més va ser autora de diversos llibres de text per als seus alumnes i va col·laborar en la “Gran enciclopedia de la Región Valenciana” i en diferents congressos d’història.
Va ser cronista oficial d’Aielo de Malferit. La seua biblioteca, llegada a la Biblioteca Valenciana el 1991, compta amb uns 1.000 volums.
0 Read MoreLa seua afició a la música li va venir des d’una edat molt primerenca, ja que son pare era l’organista de l’església d’Aielo.
Va començar els seus estudis amb dues de les seues germanes, que eren professores de piano. Amb setze anys es va traslladar a Versalles per a treballar, oportunitat que va aprofitar per a ingressar al Conservatori, on va acabar els seus estudis, amb Premi fi de carrera.
El 1925 va tornar a Espanya per a realitzar el servei militar. Recorre diverses sales de la capital arribant a tocar al Teatre Reial.
Després es va traslladar a París on treballà a l’Hotel Palace a l’Exposició Colonial i va tocar a la Gran Exposició Universal.
El 1928 va conéixer a qui seria la seua companya inseparable i mànager, Paulette Well. Va acceptar un contracte per a donar recitals al transatlàntic Normandia on l’Orquestra Parisenca, que feia la ruta París – Nova York i on va conéixer figures tan populars com Charles Chaplin. Més tard va ser contractat per la Família Reial d’Egipte i els va acompanyar a Pèrsia (hui Iran) al primer casament del Sha d’Iran amb la germana del Rei Farouk d’Egipte; durant el trajecte va compondre el Bolero Fantástico, com a homenatge a la Reina Mare d’Egipte. Era l’any 1939.
Durant la Segona Guerra Mundial, Amalio i Paulette van fixar la seua residència a Perpinyà on va realitzar diversos concerts amb orquestres de Jazz. Finalitzada la guerra es van traslladar a París on va realitzar un treball intens.
Va actuar amb estrelles de la música, com ara Antonio Machín, Pau Casals i Xavier Cugat.
Les seues cançons, pasdobles, tangos, valsos, boleros, etc., segueixen essent un repertori obligat de les millors orquestres de ball del món. També ha composat i adaptat música per a pel·lícules i documentals, com ara “Un pescador en el agua”, “Santa Maria del Mar”, …
0 Read MoreRafael va quedar orfe de pare als 5 anys. Gràcies a l’esforç de sa mare Justina va poder estudiar, primer al Col·legi de la Concepció d’Ontinyent i després al Col·legi de Vocacions Eclesiàstiques de Sant Josep de València. A tots dos llocs hi va ser en concepte de fàmul.
Va rebre l’ordre sacerdotal a finals de 1907. Després d’exercir el seu ministeri a Benimassot, Massalavés, Manuel i Carlet va ser destinat com arxipreste a Santa Maria d’Ontinyent.
Cal destacar que cadascun dels seus trasllats va provocar una allau de protestes dels veïns que no volien quedar-se sense mossén Rafael. El trasllat de Manuel a Carlet va exigir la intervenció de l’arquebisbe. Monsenyor sol·licità al batlle de Manuel que, per favor, calmés els ànims dels veïns que no paraven d’enviar queixes.
El 1923 creà la primera Junta per a festes de la Puríssima, patrona d’Ontinyent on va realitzar una infatigable labor pastoral i va impulsar nombroses reformes arquitectòniques.
Va fundar els setmanaris EL RESTAURADOR i LA PAZ CRISTIANA, que es van publicar ininterrompudament durant 14 anys. A totes dues publicacions escrivia nombrosos articles, molts d’ells dedicats a Aielo; quasi cada any hi acudia a les festes d’agost. També va escriure un drama líric en vers titulat “San Engracio, o La semilla de cristianos” per celebrar el centenari de l’exhumació del Cos de Sant Engraci.
Després de la proclamació de la República el 1931 va ser desterrat a Ontinyent. Va passar uns dies a Bocairent fins que va aconseguir autorització per a residir en el poble. Durant la seua estança a Aielo va rebre tantes visites multitudinàries i fou tan gran l’escàndol que les autoritats van decidir que tornés a la parròquia d’Ontinyent.
Profundament deprimit per la situació política el 1933 va viatjar a Roma d’on va tornar malalt. Va morir el dia 29 de novembre a l’edat de 51 anys.